مقایسه محتوای فلوراید چهار نوع چای به دو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی دکتر مریم کرمی نوگورانی 1 - دکتر شهرزاد جوادی نژاد1 - دکتر نوید دیدهبان2 - دکتر سید مرتضی طالبی3 1- استادیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان 2- دندانپزشک 3- استاد گروه آموزشی شیمی آنالیز دانشکده شیمی دانشگاه اصفهان چکیده زمینه و هدف : چای به عنوان مادهای با محتوای بالای فلوراید شناخته شده است و مصرف آن میتواند با میزان کلی جذب فلوراید بدن در ارتباط باشد. با توجه به اینکه مقدار فلوراید انواع چای میتواند با هم متفاوت باشد، بنابراین هدف از این مطالعه، مقایسه محتوای فلوراید چهار نوع چای ایرانی و خارجی متداول در ایران بادو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی میباشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، دو نمونه چای ایرانی (گلستان، مظفر) و خارجی (لیپتون، سیلان) از نوع چای سیاه بستهبندی شده با تاریخ بستهبندی یکسان تهیه شد. از هر نوع چای سه نمونه با سری ساخت متفاوت تهیه گردید. جهت یکسان سازی شرایط تهیه چای، به ازای چهار گرم ازچای خشک، صد میلی لیتر آب مقطر در حال جوش اضافه گردید، سپس مخلوط روی حمام آب گرم باحرارت 85 درجه سانتیگراد قرار گرفت و میزان استخراج فلوراید پس از بیست دقیقه به روشهای اسپکتروفتومتری وکروماتوگرافی اندازهگیری شد. به منظور تحلیل دادهها از آزمونهای ANOVA Duncan , و Paired-T استفاده گردید. یافتهها: هر چهار نوع چای حاوی مقادیر قابل توجه فلوراید بودند (7/2-44/4 مگاپاسکال با روش کروماتوگرافی یونی و77/2-38/4 مگاپاسکال با روش اسپکتروفتومتری). در هر دو روش اندازهگیری، تفاوت معنیداری بین غلظت فلوراید چهار نوع چای وجود داشت (05/0> P ) و غلظت فلوراید چای لیپتون به طور معنیداری از سه نوع چای دیگر بیشتر بود. بر اساس این مطالعه بین روشهای اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی برای تعیین غلظت فلوراید تفاوت معناداری وجود ندارد. نتیجهگیری: میانگین غلظت فلوارید چای لیپتون در هر دو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی نسبت به سایر نمونههابه طور معناداری بیشتر است. اختلاف معنیداری بین اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی در اندازهگیری فلوارید چای وجود ندارد. کلید واژهها: چای – فلورایدها – طیفسنجی نوری – کروماتوگرافی تبادل یونی. وصول مقاله: 11/11/1388 اصلاح نهایی: 9/5/1389 پذیرش مقاله: 25/5/1389 نویسنده مسئول : دکتر مریم کرمی نوگورانی، گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان e.mail:maryam_karami@yahoo.com |