[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: In Press :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
آخرین مطالب بخش
:: مقالات مجله دندانپزشکی در نمایه‌های زیر ایندکس می‌شود:
:: سیاست مجله
:: راهنمای نگارش مقالات
:: تماس با ما
:: اعضای هیات تحریریه
:: دوره 18، شماره 4 - ( 4-1385 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 33-27 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نقش pH نوشابه‌های ایرانی و خارجی بر میزان اروژن دندانها به روش آنالیز یون کلسیم
دکتر مسعود فلاحی‌نژاد قاجاری* 1، دکتر سپیده نبوی رضوی
1- ، e-mail:ma_fa_36@yahoo.com
چکیده:   (12203 مشاهده)

بررسی نقش pH نوشابه‌های ایرانی و خارجی بر میزان اروژن دندانها به روش آنالیز یون کلسیم

دکتر مسعود فلاحی‌نژاد قاجاری* - دکتر سپیده نبوی رضوی**

*- دانشیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.

**- متخصص دندانپزشکی کودکان.

چکیده

زمینه و هدف: هنوز مشخص نشده که توان اروزیو نوشابه‌ها صرفاً با افزایش مختصر pH و بدون افزودن کلسیم یا نمکهای فسفات افزایش می‌یابد یا خیر. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر میزان pH نوشابه‌های موجود در بازار ایران بر روی توان اروزیو آنها در روی مینای دندانهای دائمی می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی- آزمایشی در گروه مورد دو نوشابه ایرانی زمزم‌ کولا و زمزم پرتقالی و دو نمونه خارجی پپسی و میراندا مورد بررسی قرار گرفتند. در گروه شاهد نیز چهار محلول با pH‌ های مشابه با چهار نوشابه مورد بررسی با افزودن اسید فسفریک یا اسید سیتریک به آب مقطر مشابه‌سازی شدند. تعداد نمونه‌ نوشابه‌ها ده عدد از هر نوع نوشابه بود. نمونه‌های دندانی دویست و چهل عدد دندان پره مولر که به منظور ارتودنسی خارج شده بودند به سه گروه A و B و C که مدت زمان غوطه‌وری هر یک از گروهها به ترتیب زیر بود تقسیم شدند: گروه A : 15 دقیقه گروه B : 45 دقیقه و گروه C: 12 ساعت. هر یک از سه گروه به هشت زیر گروه ( هر زیر گروه حاوی ده دندان) تقسیم شدند که هر زیر گروه در معرض یکی از چهار نوشابه داخلی یا خارجی و یا چهار محلول شاهد قرار گرفتند. سطح مواجهه دندان به نوشابه‌ها در مورد همه دندانها یک نیم‌دایره به قطر پنج میلی‌متر روی سطح باکال آنها بود و میزان محلول شاهد یا نوشابه بیست میلی‌متر در مورد همه نمونه‌ها بود. آزمونهای آماری شامل One way and two way ANOVA و Post Hoc مورد استفاده Tukey HSD و نرم‌افزار آماری SPSS روایت 5/11 بود. یافته‌ها: طبق آنالیز واریانس دو طرفه همراه با تقابل ‌اختلاف بین نوشابه‌ها و محلولهای شاهد معنی‌ دار بود (001/0P<). اما الگوی تغییرات میزان اروژن در نوشابه‌ها معادل و مشابه این الگو در محلولهای شاهد می‌باشد یعنی خطوط این نمودارها با یکدیگر موازی هستند و هیچ نقطه تداخلی با یکدیگر ندارند (3915/0=(P. اما میزان این تغییرات (اروژن) در مورد نوشابه‌ها در هر سه زمان مورد بررسی با اختلاف معنی داری بیشتر از محلولهای شاهد می‌باشد (001/0P<)، که این اختلاف در طولانی مدت و با گذشت زمان (در 12 ساعت) بیشتر می‌شود. نتیجه‌گیری: میزان اروژن در بین چهار محلول شاهد بستگی به pH آنها نداشت. میزان اروژن نوشابه‌ها با الگوی مشابهی در محلولهای شاهد تکرار شده ولی میزان اروژن ناشی از نوشابه‌ها بسیار بیشتر از محلولهای شاهد با pH مشابه ‌بود. کلید واژه‌ها: pH – اروژن – مینا – دندان - نوشابه‌های گازدار

وصول مقاله: 28/7/1384 اصلاح نهایی: 31/4/1385 پذیرش مقاله: 13/7/1385

نویسنده مسئول: گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

e-mail:ma_fa_36@yahoo.com

واژه‌های کلیدی: pH – اروژن – مینا – دندان - نوشابه‌های گازدار
متن کامل [PDF 217 kb]   (4027 دریافت)    
نوع مطالعه: Research | موضوع مقاله: General
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fallahinejad Ghajari M, Nabavi Razavi S. The effect of pH on the erosive potential of Iranian and imported soft drinks using atomic absorption spectrophotometry. J Iran Dent Assoc 2006; 18 (4) :27-33
URL: http://jida.ir/article-1-330-fa.html

فلاحی‌نژاد قاجاری دکتر مسعود، نبوی رضوی دکتر سپیده. بررسی نقش pH نوشابه‌های ایرانی و خارجی بر میزان اروژن دندانها به روش آنالیز یون کلسیم. . 1385; 18 (4) :27-33

URL: http://jida.ir/article-1-330-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 4 - ( 4-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Journal of Iranian Dental Association

AWT IMAGE

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly

Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660