بررسی اثر نوشابههای گازدار بر میکروسختی مینای دندانهای شیری (آزمایشگاهی)
دکتر بهتالملوک عجمی* - دکتر معصومه ابراهیمی** - دکتر صدیقه کرباسی***
*- مدیر گروه و دانشیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد.
**- استادیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد.
***- دندانپزشک.
چکیده
زمینه و هدف: رژیم غذایی به عنوان مهمترین عامل اتیولوژیک در اروژن دندانی شناخته شده است که مصرف بالای نوشیدنیها و غذاهای اسیدی در راس آن قرار دارد. هدف از این مطالعه بررسی آزمایشگاهی اثر تعدادی از نوشابههای گازدار بر میکرو سختی مینای دندانهای شیری میباشد. روش بررسی: مطالعه فوق به روش آزمایشگاهی مداخلهگرانه بر روی چهل دندان شیری فاقد پوسیدگی و سایش انجام شد. بعد از تهیه بلوکهای مینایی، جهت بدست آوردن اندازهگیریهای صحیح میکروسختی خارجیترین لایه مینا با استفاده ازSandpaper2000 و آب پالیش شده و سختی اولیه آنها توسط دستگاه سختیسنج ویکرز (Matsuzama مدل MHT2)سنجیده شد. سپس بلوکهای مینایی را در بیست سیسی از محلولهای مورد آزمایش شامل (نوشابههای کوکاکولا، زمزم، پپسی و دوغ آبعلی) به مدت پنج دقیقه قرار داده و مجدداً سختی دندانها سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آنالیز کوواریانس وpaired sample t-test استفاده گردید و در تمامی آزمونها سطح معنیداری 5% به عنوان نتایج معنیدار تلقی شد. یافتهها: نتایج نشان داد که سختی مینای دندانهای شیری قبل از قرار گرفتن آنها در نوشابه کوکاکولا 65/31±4/378 کیلوگرم بر میلیمترمربع، در نوشابه زمزم 31/30±57/373 کیلوگرم بر میلیمتر مربع، در نوشابه پپسی 92/21±38/378 کیلوگرم بر میلیمتر مربع و 79/34±43/385 کیلوگرم بر میلیمتر مربع برای دوغ آبعلی میباشد. سختی نمونهها بعد از قرارگیری در نوشابه کوکاکولا به 15/32±02/333 کیلوگرم بر میلیمتر مربع، در نوشابه زمزم به 91/20±65/339 کیلوگرم بر میلیمتر مربع، در نوشابه پپسی 01/28±27/342 کیلوگرم بر میلیمتر مربع و در دوغ آبعلی به 34/32±46/341 کیلوگرم بر میلیمتر مربع کاهش یافت. اختلاف قابل توجهی از نظر آماری در کاهش سختی مینای دندانهای شیری بین نوشیدنیهای فوق مشاهده نشد. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که ارتباط معنیداری بین کاهش سختی دندان و مصرف نوشابههای گازدار و دوغ گازدار وجود دارد.
Ajami B, Ebrahimi M, Karbasi S. An In - Vitro study on the effect of Iranian soft drinks on enamel microhardness of primary teeth. J Iran Dent Assoc 2006; 18 (2) :51-57 URL: http://jida.ir/article-1-53-fa.html
عجمی دکتر بهجتالملوک، ابراهیمی دکتر معصومه، کرباسی دکتر صدیقه. بررسی اثر نوشابههای گازدار بر میکروسختی مینای دندانهای شیری (آزمایشگاهی). . 1385; 18 (2) :51-57
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly