Abstract
 مقایسه Ù…ØØªÙˆØ§ÛŒ Ùلوراید چهار نوع چای به دو روش Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری Ùˆ کروماتوگراÙÛŒ یونی
 Â
 Â
 دکتر مریم کرمی نوگورانی 1 - دکتر شهرزاد جوادی نژاد1 - دکتر نوید دیده‌بان2 - دکتر سید مرتضی طالبی3
 1- استادیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی ÙˆØ§ØØ¯ خوراسگان
 2- دندانپزشک
 3- استاد گروه آموزشی شیمی آنالیز دانشکده شیمی دانشگاه اصÙهان
Â
Â
 چکیده
 زمینه Ùˆ هد٠: چای به عنوان ماده‌ای با Ù…ØØªÙˆØ§ÛŒ بالای Ùلوراید شناخته شده است Ùˆ مصر٠آن می‌تواند با میزان Ú©Ù„ÛŒ جذب Ùلوراید بدن در ارتباط باشد. با توجه به اینکه مقدار Ùلوراید انواع چای می‌تواند با هم Ù…ØªÙØ§ÙˆØª باشد، بنابراین هد٠از این مطالعه، مقایسه Ù…ØØªÙˆØ§ÛŒ Ùلوراید چهار نوع چای ایرانی Ùˆ خارجی متداول در ایران بادو روش Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری Ùˆ کروماتوگراÙÛŒ یونی می‌باشد.
 روش بررسی: در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، دو نمونه چای ایرانی (گلستان، Ù…Ø¸ÙØ±) Ùˆ خارجی (لیپتون، سیلان) از نوع چای سیاه بسته‌بندی شده با تاریخ بسته‌بندی یکسان تهیه شد. از هر نوع چای سه نمونه با سری ساخت Ù…ØªÙØ§ÙˆØª تهیه گردید. جهت یکسان سازی شرایط تهیه چای، به ازای چهار گرم ازچای خشک، صد میلی لیتر آب مقطر در ØØ§Ù„ جوش اضاÙÙ‡ گردید، سپس مخلوط روی ØÙ…ام آب گرم Ø¨Ø§ØØ±Ø§Ø±Øª 85 درجه سانتی‌گراد قرار Ú¯Ø±ÙØª Ùˆ میزان استخراج Ùلوراید پس از بیست دقیقه به روشهای Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری وکروماتوگراÙÛŒ اندازه‌گیری شد. به منظور تØÙ„یل داده‌ها از آزمونهای ANOVA Duncan , Ùˆ Paired-T Ø§Ø³ØªÙØ§Ø¯Ù‡ گردید.
Â ÛŒØ§ÙØªÙ‡â€ŒÙ‡Ø§: هر چهار نوع چای ØØ§ÙˆÛŒ مقادیر قابل توجه Ùلوراید بودند (7/2-44/4 مگاپاسکال با روش کروماتوگراÙÛŒ یونی Ùˆ77/2-38/4 مگاپاسکال با روش Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری). در هر دو روش اندازه‌گیری، ØªÙØ§ÙˆØª معنی‌داری بین غلظت Ùلوراید چهار نوع چای وجود داشت (05/0> P ) Ùˆ غلظت Ùلوراید چای لیپتون به طور معنی‌داری از سه نوع چای دیگر بیشتر بود. بر اساس این مطالعه بین روشهای Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری Ùˆ کروماتوگراÙÛŒ یونی برای تعیین غلظت Ùلوراید ØªÙØ§ÙˆØª معناداری وجود ندارد.
 نتیجه‌گیری: میانگین غلظت Ùلوارید چای لیپتون در هر دو روش Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری Ùˆ کروماتوگراÙÛŒ یونی نسبت به سایر نمونه‌هابه طور معناداری بیشتر است. اختلا٠معنی‌داری بین Ø§Ø³Ù¾Ú©ØªØ±ÙˆÙØªÙˆÙ…تری Ùˆ کروماتوگراÙÛŒ یونی در اندازه‌گیری Ùلوارید چای وجود ندارد.
 کلید واژه‎ها: چای – Ùلورایدها – Ø·ÛŒÙ‌سنجی نوری – کروماتوگراÙÛŒ تبادل یونی.
 وصول مقاله: 11/11/1388 Ø§ØµÙ„Ø§Ø Ù†Ù‡Ø§ÛŒÛŒ: 9/5/1389 پذیرش مقاله: 25/5/1389Â
 نویسنده مسئول : دکتر مریم کرمی نوگورانی، گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی ÙˆØ§ØØ¯ خوراسگان
 e.mail:maryam_karami@yahoo.com