Abstract
مطالعه آزمایشگاهی اثر ضد قارچ عصاره‌های Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ†ØŒ اکالیپتوس، پیاز، دارچین، زردچوبه، مریم گلی، نعناع Ùˆ همیشه بهار بر سوش استاندارد کاندیدا آلبیکانس در مقایسه با دهان‌شویه نیستاتین
دکتر زهرا عطایی*- دکتر مهدی انصاری**- دکتر امین آیت‌الهی موسوی***- دکتر اØÙ…د میرزایی ****
*- استادیار گروه آموزشی بیماریهای دهان و تشخیص دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان.
**- استادیار گروه آموزشی ÙØ§Ø±Ù…اسوتیکس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان.
***- استادیار گروه آموزشی قارچ‌شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان.
****- دندانپزشک.
چکیده
زمینه Ùˆ هدÙ: گرایش به طب سنتی در سالهای اخیر Ùˆ تلاش جهت تهیه دهان‌شویه مناسب ضدقارچ سبب گردید تا مطالعه ØØ§Ø¶Ø± با هد٠بررسی اثرات ضد قارچی عصاره‌های گیاهان، دارچین، زردچوبه، Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ†ØŒ مریم گلی، نعناع، همیشه بهار، برروی قارچ کاندیدا آلبیکانس در مقایسه با دهان‌شویه نیستاتین انجام گیرد. روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی نمونه استاندارد Ùˆ ایزوله بومی قارج کاندیدا آلبیکانس به عنوان پاتوژن شایع دهانی Ùˆ عصاره گیاهان دارچین، زردچوبه، Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ†ØŒ مریم گلی، نعناع، همیشه بهار مورد بررسی قرار Ú¯Ø±ÙØªÙ†Ø¯. سوش استاندارد کاندیدا آلبیکانس با PTCC 5027 از مرکز کلکسیون قارچها Ùˆ باکتری‌های صنعتی Ùˆ عÙونی ایران خریداری شد Ùˆ عصاره گیاهان مذکور پس از خریداری گیاهان Ùˆ شناسایی آنها توسط آزمایشگاه جهاد دانشگاهی، تهیه گردید. تعداد ده نمونه ایزوله بومی نیز از مخاط کام یا باکال بیماران مراجعه کننده به یکی از درمانگاههای Ø³Ø·Ø Ø´Ù‡Ø± تهیه شد. جهت انجام آزمایشات سوسپانسیون 5/0 Ù…Ú© ÙØ§Ø±Ù„ند هر کدام از سوش‌های استاندارد بومی تهیه گردید، سپس این سوسپانسیون با دو روش چاهک Ùˆ آزمایش لوله‌ای مورد بررسی قرار Ú¯Ø±ÙØª. در این مطالعه داده‌ها با آنالیز ANOVA یک‌سویه Ùˆ رگرسیون لجستیکی بررسی شدند. ÛŒØ§ÙØªÙ‡â€ŒÙ‡Ø§: نتایج ØØ§ØµÙ„ از این بررسی نشان داد Ú©Ù‡ عصاره گیاهان زردچوبه، اوکالیپتوس، Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ†ØŒ دارچین، مریم گلی، نعناع، پیاز، همیشه بهار همگی دارای اثر ضد قارچی می‌باشند Ú©Ù‡ این خاصیت در چهار گیاه اول قویتر Ùˆ قابل توجه می‌باشد.
نتیجه‌گیری: از آنجایی Ú©Ù‡ نتایج مطالعه ØØ§Ø¶Ø± نشان داد گیاهان زردچوبه، اکالیپتوس، Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ†ØŒ دارچین دارای اثر ضدقارچ قابل قبولی نسبت به استاندارد نیستاتین می‌باشند لذا جهت تهیه دهان‌شویه مناسب ضدقارچ از گیاهان مذکور Ùˆ تکمیل مطالعه ØØ§Ø¶Ø± انجام آزمایشهای تخصصی Ùˆ بررسیهای بالینی پیشنهاد می‌گردد. کلید واژه‌ها: دارچین - زردچوبه - اوکالیپتوس - مریم Ú¯Ù„ÛŒ - Ø§ÙØ³Ù†Ø·ÛŒÙ† - همیشه بهار - پیاز - نعناع - نیستاتین - کاندیدا
وصول مقاله: 4/9/1385 Ø§ØµÙ„Ø§Ø Ù†Ù‡Ø§ÛŒÛŒ: 16/1/1386 پذیرش مقاله: 24/3/1386
نویسنده مسئول: گروه آموزشی بیماریهای دهان و تشخیص دانشکده دندانپزشکی و کمیته‌های بیومواد و نانوتکنولوژی و سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
 e.mail:z_atai@kmu.ac.ir