Abstract
بررسی اثر رطوبت بر سختی سطØÛŒ دای Ú¯Ú†ÛŒ
دکتر Ù…ØÙ…درضا صابونی* - دکتر ØØ¨ÛŒØ¨â€ŒØ§Ù„Ù‡ اسماعیلی** - دکتر سیدخسرو شمسیان***
*- استادیار گروه آموزشی پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد.
**- استادیار گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی مشهد.
***- مدیر کلینیک دندانپزشکی جهاد دانشگاهی ÙˆØ§ØØ¯ مشهد.
چکیده
زمینه Ùˆ هدÙ: دیچ کردن دای Ú¯Ú†ÛŒ مرØÙ„ه‌ای مهم در پروتز ثابت می‌باشد، بعضی از Ø§ÙØ±Ø§Ø¯ جهت آسان کردن این عمل دای Ú¯Ú†ÛŒ را مرطوب می‌کنند، هد٠از این مطالعه بررسی اثر رطوبت بر سختی سطØÛŒ دای Ú¯Ú†ÛŒ می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه آزمایشگاهی از Ú¯Ú† نوع چهارم Ù…ØØµÙˆÙ„ات ژیپسوم ساخت آمریکا Ùˆ طبق دستور کارخانه سازنده تعداد Ù‡ÙØªØ§Ø¯ عدد دای آماده شد. 24 ساعت پس از ریختن گچها دای‌ها به Ù‡ÙØª گروه ده‌تائی تقسیم شدند. گروه اول یا کنترل Ø¨Ù„Ø§ÙØ§ØµÙ„Ù‡ مورد آزمایش سختی‌سنجی قرار Ú¯Ø±ÙØªØŒ گروههای دوم Ùˆ سوم Ùˆ چهارم به مدت ده ثانیه Ùˆ گروههای پنجم، ششم Ùˆ Ù‡ÙØªÙ… به مدت ده دقیقه در آب غوطه‌ور شدند. گروههای دوم Ùˆ پنجم Ø¨Ù„Ø§ÙØ§ØµÙ„Ù‡ Ùˆ گروههای سوم Ùˆ ششم پنج ساعت Ùˆ گروههای چهارم Ùˆ Ù‡ÙØªÙ… 24ساعت پس از خروج از آب مورد آزمایش سختی‌سنجی قرار Ú¯Ø±ÙØªÙ†Ø¯ØŒ برای آنالیز آماری اطلاعات بدست آمده از آنالیز واریانس یک طرÙÙ‡ Ùˆ برای مقایسه دو به دو از آزمون DUNCAN Ùˆ همچنین از آزمون t-student برای مقایسه Ø§Ø³ØªÙØ§Ø¯Ù‡ شد. ÛŒØ§ÙØªÙ‡â€ŒÙ‡Ø§: نتایج نشان داد Ú©Ù‡ زمان مرطوب‌سازی Ùˆ مدت زمان خشک شدن بر سختی سطØÛŒ دای موثر می‌باشند، به طوری Ú©Ù‡ در گروه کنترل (بدون مرطوب‌سازی) بیشترین سختی Ù…Ù„Ø§ØØ¸Ù‡ شد (001/0P<). همچنین زمان خشک شدن ØµÙØ± با ده ثانیه مرطوب‌سازی بیشترین سختی را پس از گروه کنترل داشته است(001/0P<)ØŒ اما ده دقیقه مرطوب‌سازی Ùˆ زمان خشک شدن ØµÙØ± کمترین سختی را داشته است (001/0P<). نتیجه‌گیری: مرطوب کردن دای Ú¯Ú†ÛŒ باعث کاهش سختی سطØÛŒ شده Ùˆ این روند برگشت‌ناپذیر است.
کلید واژه‌ها: دای Ú¯Ú†ÛŒ - سختی سطØÛŒ