Abstract
 مقایسه اثرات ضد باکتریایی عصاره اتانولی برگ گردوی ایرانی با دهان‌شویه کلرهگزیدین بر روی استرپتوکک موتانس و استرپتوکک سانگوئیس
Â
 دکتر رضا Ø´Ø±Ø§ÙØªÛŒ چالشتری1- ÙØ±Ù‡Ø§Ø¯ Ø´Ø±Ø§ÙØªÛŒ چالشتری2 - دکتر Ù…ØÙ…ود رÙیعیان کوپائی3 – ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ دریس4 – کوروش اشرÙÛŒ5
 1- دانشجوی دکترای تخصصی گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی ÙˆØ§ØØ¯ علوم Ùˆ تØÙ‚یقات تهران
 2- مربی گروه آموزشی میکروب شناسی دانشکده پزشکی Ùˆ مرکز تØÙ‚یقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
 3- استاد گروه ÙØ§Ø±Ù…اکولوژی دانشکده پزشکی Ùˆ مرکز تØÙ‚یقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
 4- مربی گروه آموزشی آمار و اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
 5- کارشناس ارشد گروه آموزشی میکروب شناسی دانشکده پزشکی Ùˆ مرکز تØÙ‚یقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
Â
Â
Â
 چکیده
 زمینه Ùˆ هد٠: استرپتوکک‌های موتانس Ùˆ سانگوئیس به عنوان عواملی در ایجاد پوسیدگی دندان Ù…ØØ³ÙˆØ¨ می‌گردند. اخیراً تØÙ‚یق Ùˆ Ø§Ø³ØªÙØ§Ø¯Ù‡ از داروهای گیاهی رو به Ø§ÙØ²Ø§ÛŒØ´ است. لذا این مطالعه با هد٠مقایسه اثرات ضد باکتریایی عصاره اتانولی برگ گردو با دهان‌شویه کلرهگزیدین روی این باکتری‌ها انجام Ú¯Ø±ÙØª.
 روش بررسی: در این مطالعه تجربی، پس از جمع آوری برگ گردو ØŒ عصاره اتانولی گیاه تهیه Ùˆ اثرات ضد میکروبی عصاره Ùˆ کلر هگزیدین به روش چاهک- دیÙیوژن Ùˆ تعیین ØØ¯Ø§Ù‚Ù„ غلظت ممانعت کنندگی از رشد ( MIC ) Ùˆ ØØ¯Ø§Ù‚Ù„ غلظت کشندگی باکتری ( MBC ) با روش میکرودایلوشن علیه استرپتوکک‌های موتانس Ùˆ سانگوئیس انجام شد، آمیکاسین (سی میکروگرم) به عنوان کنترل مثبت به کار Ø±ÙØª. میزان ترکیبات Ùنلی Ú©Ù„ به روش Ùولین – سیتوکالتیو اندازه‌گیری شد. داده‌ها بر اساس مشاهده نتایج آزمایشگاهی در Ú†Ú© لیست جمع آوری Ùˆ با Ø§Ø³ØªÙØ§Ø¯Ù‡ از نرم Ø§ÙØ²Ø§Ø± SPSS ویرایش 16 Ùˆ آزمون Mann-Whitney مورد تجزیه Ùˆ تØÙ„یل قرار Ú¯Ø±ÙØª.Â
Â ÛŒØ§ÙØªÙ‡â€ŒÙ‡Ø§: مقدار MIC عصاره اتانولی برگ گردو برای استرپتوکک‌های موتانس Ùˆ سانگوئیس به ترتیب 125 Ùˆ6/15 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بود. میزان هاله عدم رشد عصاره برای استرپتوکک موتانس کمتر از کلر هگزیدین (000/0= P ) Ùˆ در مورد استرپتوکک سانگوئیس اختلا٠معنی‌داری نشان داده نشد (058/0= P ) . میزان ترکیبات Ùنولی 43/14 ± 410 میلی‌گرم در گرم بود.
 نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد Ú©Ù‡ عصاره برگ گردو دارای اثر ضد میکروبی علیه باکتری‌های مذکور بوده Ùˆ می‌تواند به عنوان ÙØ±Ø¢ÙˆØ±Ø¯Ù‡â€ŒØ§ÛŒ آنتی سپتیک در پیشگیری Ùˆ درمان پوسیدگیهای دندانی ØØ§ØµÙ„ از این میکروارگانیسم‌ها جایگزین گردد.Â
 کلید واژه‎ها: اثرات ضد باکتریایی – برگ گردو – استرپتوکک موتانس – استرپتوکک سانگوئیس.
 وصول مقاله: 25/12/1388 /1383 Ø§ØµÙ„Ø§Ø Ù†Ù‡Ø§ÛŒÛŒ: 12/5/1389 پذیرش مقاله: 22/6/1389 /1385
 نویسنده مسئول : دکتر Ù…ØÙ…ود رÙیعیان کوپائی، گروه آموزشی ÙØ§Ø±Ù…اکولوژی دانشکده پزشکی Ùˆ مرکز تØÙ‚یقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
 e.mail:rafieian@yahoo.com
 Â
Â